XXIV.  FALUNAP

„Találkozás a közös jövőnkért“

A rendezvény a „Town Twinning for our Joint Future“ (101091173, Twinning our Future) projekt részeként valósult meg az Európai Unió társfinanszírozásával, a Polgárok, Esélyegyenlőség, Jogok és Értékek (CERV-2022-CITIZENS-TOWN-TT) program keretén belül 2023. június 9 -11-én.

Az esemény már  pénteken kezdetét vette,  a kultúrházban kialakításra került az Europe Direct elnevezésű információs pont, hogy bemutassa a partnerek, Marcelháza, Badacsonytomaj, Vasad, Sepsibükszád  (Erdély) és Czempiń (Lengyelország) települések információs anyagait, valamint az uniós pályázati lehetőségekről tájékoztassa a résztvevőket.

Varga Ervin polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd sor került a workshopra három témában:

„ A testvértelepülések jelene és jövője az Európai Unióban“

„ A testvértelepülések uniós pályázati tevékenységeinek jó gyakorlatai, sikerei és tapasztalatai“

„ Mit értünk el és merre tartunk az előző találkozó óta?“

Szombaton délelőtt a gyerekek vették birtokukba az iskola tornatermét, multifunkciós sportpályát és a futballpályát, ahol ügyességi versenyeken vettek részt. Diákok közötti focitornára is sor került 4 csapat részvételével.

Közben a bográcsokban már főttek az ízletes marhapörköltek és gulyások. A zsűri nem volt könnyű helyzetben,  hiszen 18 csapat állt csatasorba, hogy megmutassa főző-tudományát. A külföldi delegációk és a meghívott borlovagrendek borkóstolón vettek részt az „Öreghegyen“, mely további termékeny beszélgetésekre és tapasztalatcserére adott lehetőséget.

A délutáni órákban felsorakoztak a lovasok, hazai- és külföldi hagyományőrző csoportok, a külföldi delegációk, gyermekek, mazsorettek és borrendek, akik zeneszó mellett felvonultak a község Fő utcáján a kultúrház szabadtéri színpadjához, hogy a polgármester hivatalos megnyitója után szórakoztassák a közönséget.

Kivonat Varga Ervin polgármester köszöntőjéből:

            A polgármester úr külön köszöntötte testvértelepüléseink polgármestereit, a képviselő testület tagjait és minden kedves vendéget, akik megtisztelték rendezvényünket részvételükkel. Kiemelte, hogy:

„ Ez a rendezvény a szórakozásé, az ünneplésé, az együttműködésé, valamint az Uniós elvek és értékek nyílt megvitatásáé. Tőlünk is függ, hogy kiemelt eseményként kerül-e be a mindennapok tárházába, vagy beleolvad a hétköznapok sivárságába. Sokszínű világunkban a falunapok tartalma is sokféle jelleget öltött, de az ünnepi jellege megmaradt. Ez alkalommal sikerült összekapcsolnunk a szórakozást a haszonnal, a testvérvárosi kapcsolatok fejlesztése formájában, aminek különösen örülünk.

 Az ünnep az emberi lélek öröme, emberek vagyunk, ünnepek nélkül nem élhetünk. Mottónk legyen: Kultúrával és sporttal, barátsággal, szolidaritással és együttműködéssel közelebb kerülni egymáshoz!

A találkozások, közös élmények fűzzék tovább a barátságokat és jó testvérvárosi kapcsolatokat Babits gondolataival:

„Mert akinek szép a lelkében az ének,

Az hallja a mások énekét is szépnek...“

Végezetül községünk önkormányzata nevében mindenkinek kellemes időtöltést, jó szórakozást, élményekben gazdag áldott napot kívánt.

Elsőként a Szent Imre Herceg Borlovagrend lépett színpadra, hogy immár  tizenhetedik alkalommal borlovagot avassanak. Az avatási ceremónia előtt a lovagjelöltnek próbatételeken kellett megfelelnie,  ezen megmérettetésen sikeresen túljutott és következett a borlovaggá ütés és a fogadalom tétel.

Ezt követte az óvodások, iskolások, nyugdíjasok, hagyományőrző csoportok, mazsorettek kultúrműsora.

Rendezvényünket színesítették jelenlétükkel a Ceglédi Betyárok csapata, akik felállították a jurtájukat és betyár-, csikós- és parasztviseleteket, kiegészítőket mutattak be. Kísérőprogramokból sem volt hiány, volt egész napos kirakodóvásár, Lacikonyha, ugrálóvár, vidám jelmezes mesekabalák, íjászbemutató.

Mindkét nap folyamán különböző stílusú koncertekre került sor, felléptek:Desperado, V-Tech, Groovehouse, Essem, Kunu Márió, Opitz Barbi, Herceg, és akik megcsinálták az igazi hangulatot, a 3+2 együttes, valamint DJ Szemi, DJ M Junior és DJ Csinti.

Vendégeink részt vettek a vasárnapi Istentiszteleten,  és az azt követő ebéden, ahol az eseményt és a kölcsönös kapcsolatokat értékelték ki, valamint megosztották egymással tapasztalataikat.

A fentiek fényében a projekt és a megvalósított rendezvény hozzájárult a polgárok és közösségek közötti kölcsönös megértés és barátság elmélyítéséhez, a társadalmi és kulturális élet újjáéledt, a résztvevők megismerkedtek az uniós polgárság jelentésével, az EU értékeivel és elveivel, valamint azok mindennapi életünkben való tükröződésével.

*Megj.: Az Európai Unió finanszírozásával. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem vállal felelősséget. 

 

ESEMENY 1

ESEMENY 2

                                                                                               

Search

Language