Első írásos feljegyzése, Bykszad néven, az 1600-as évekből származik. 1782 –ben gróf Mikó Miklós a mai Bükszád helyére költöztette az üveggyárat és Orbán Balázs szerint „ a gyár gyártá a falut”. A sepsibükszádi üveggyár (üvegcsűr) jó minőségű üveg termékeket állított elő, így pl. befőttesüveget, lámpacsövet, de csiszolt és festett üvegremekek is készültek itt.

 Európai szinten kimagasló minőségi színvonalat ért el a gyár, Sovánka István üvegfújó mester irányítása allatt. Egészen 1916-ig működött. Időközben úgy a gyár, mint a körülötte levő erdőségek házasság révén a Mikes grófok tulajdonába kerültek. Sepsibükszád 1968-ig önálló község, 1968 és 2004 között Málnás községhez tartozott. 2004 tavaszán újból elnyerte önállóságát, mint közigazgatási egység. 

Figyelmet érdemelnek az itt megtalálható természeti ritkaságok – ilyen az Oltvögyében elhelyezkedő Likaskő-sziklaformáció, a Fenyőfarki patak völgyében az Aranylik nevű kő-fülke, valamint a település altalajában levő meleg, szénsavas ásványvíz-telepek és számos savanyúvíz forrás, ásványvizes fortyogók, moffeták, nyílt vizű fürdőmedencék, az egykori Mikes-fürdők, népi nyelven a Bükki-, a Hamvas- és Alsó Vallató.

Search

Language