Leégett a Kovászna megyei Sepsibükszád katolikus plébániája február 3-án reggel. A kár tetemes, mind az épületben, mind anyagiakban. Anyakönyveket, iratokat sikerült kimenteni, de a felmérés és leltározás ezután történik.

LEEGETT PLEBANIA

Bakó Ferenc sepsibükszádi plébános a Romkat.ro erdélyi katolikus hírportál megkeresésére elmondta, a plébánia tetőzete teljesen leégett és bezuhant, mindössze az épület falai maradtak meg. A legfontosabb iratokat igyekeztek kimenteni.

A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen, a tűzoltók jelenleg a helyszínen vizsgálódnak. A plébános szerint szabályosan tüzeltek, csak az irodában volt felkapcsolva a villany. Az utcában nagy füstre lettek figyelmesek. Bakó Ferenc arra kér mindenkit, hogy imáival segítse a szerencsétlenséget elszenvedett plébániát.

Első alkalommal szerveznek idén Sepsibükszádon KreaTúra-tábort azoknak az V-VIII. osztályos diákoknak, akiket érdekel a művészet, a kultúra és a játék. A július 16-21. között zajló tábor célja fejleszteni vidéki környezetben a gyerekek kreativitását, fantáziáját és játékkészségét, helyszíne a sepsibükszádi Mikes Ármin Általános Iskola területe.  A szálláshely a sepsibükszádi sportcsarnokban lesz (polifon, hálózsák kötelező), az étkezést (reggeli, ebéd és vacsora) a szervezők biztosítják.

A KreaTúra-tábor öt és fél napja alatt a résztvevő gyerekek megismerkedhetnek a színház, a zene és a képzőművészet világával, személyesen találkozhatnak, tanulhatnak olyan szakemberektől, akiknek az életét a művészet tölti ki. Kipróbálhatják magukat, fejleszthetik tehetségüket a különböző tevékenységek során, a tábor végén pedig kiállítják az ott születő alkotásokat. A szakmai foglalkozásokat Sándor Anna (színház), Jakab Villő Hanga (irodalom), Bakos Tamás (képzőművészet) Deák Réka (bábozás), Bocsárdi Magor (zene) vezeti.  A vidéki környezet adottságait kihasználva túrázás, esténként tábortűz és finom házi tej is várja a gyerekeket. A KreaTúra különlegessége, hogy a szülők a tábori eseményeket online követhetik az erre az alkalomra létrehozott honlapon, amelyet a gyerekek írnak majd tábori napló gyanánt.

Részvételi díj 20 lej, a helyek száma korlátozott, ezért a szervezők a jelentkezési sorrendet veszik figyelembe.

Jelentkezni július 5-ig lehet Müller Henrietta főszervezőnél telefonon vagy emailben (telefonszám: 0755849153, email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

Az I. KreaTúra-tábor a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális és Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat része.

XXIV.  FALUNAP

„Találkozás a közös jövőnkért“

A rendezvény a „Town Twinning for our Joint Future“ (101091173, Twinning our Future) projekt részeként valósult meg az Európai Unió társfinanszírozásával, a Polgárok, Esélyegyenlőség, Jogok és Értékek (CERV-2022-CITIZENS-TOWN-TT) program keretén belül 2023. június 9 -11-én.

Az esemény már  pénteken kezdetét vette,  a kultúrházban kialakításra került az Europe Direct elnevezésű információs pont, hogy bemutassa a partnerek, Marcelháza, Badacsonytomaj, Vasad, Sepsibükszád  (Erdély) és Czempiń (Lengyelország) települések információs anyagait, valamint az uniós pályázati lehetőségekről tájékoztassa a résztvevőket.

Varga Ervin polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd sor került a workshopra három témában:

„ A testvértelepülések jelene és jövője az Európai Unióban“

„ A testvértelepülések uniós pályázati tevékenységeinek jó gyakorlatai, sikerei és tapasztalatai“

„ Mit értünk el és merre tartunk az előző találkozó óta?“

Szombaton délelőtt a gyerekek vették birtokukba az iskola tornatermét, multifunkciós sportpályát és a futballpályát, ahol ügyességi versenyeken vettek részt. Diákok közötti focitornára is sor került 4 csapat részvételével.

Közben a bográcsokban már főttek az ízletes marhapörköltek és gulyások. A zsűri nem volt könnyű helyzetben,  hiszen 18 csapat állt csatasorba, hogy megmutassa főző-tudományát. A külföldi delegációk és a meghívott borlovagrendek borkóstolón vettek részt az „Öreghegyen“, mely további termékeny beszélgetésekre és tapasztalatcserére adott lehetőséget.

A délutáni órákban felsorakoztak a lovasok, hazai- és külföldi hagyományőrző csoportok, a külföldi delegációk, gyermekek, mazsorettek és borrendek, akik zeneszó mellett felvonultak a község Fő utcáján a kultúrház szabadtéri színpadjához, hogy a polgármester hivatalos megnyitója után szórakoztassák a közönséget.

Kivonat Varga Ervin polgármester köszöntőjéből:

            A polgármester úr külön köszöntötte testvértelepüléseink polgármestereit, a képviselő testület tagjait és minden kedves vendéget, akik megtisztelték rendezvényünket részvételükkel. Kiemelte, hogy:

„ Ez a rendezvény a szórakozásé, az ünneplésé, az együttműködésé, valamint az Uniós elvek és értékek nyílt megvitatásáé. Tőlünk is függ, hogy kiemelt eseményként kerül-e be a mindennapok tárházába, vagy beleolvad a hétköznapok sivárságába. Sokszínű világunkban a falunapok tartalma is sokféle jelleget öltött, de az ünnepi jellege megmaradt. Ez alkalommal sikerült összekapcsolnunk a szórakozást a haszonnal, a testvérvárosi kapcsolatok fejlesztése formájában, aminek különösen örülünk.

 Az ünnep az emberi lélek öröme, emberek vagyunk, ünnepek nélkül nem élhetünk. Mottónk legyen: Kultúrával és sporttal, barátsággal, szolidaritással és együttműködéssel közelebb kerülni egymáshoz!

A találkozások, közös élmények fűzzék tovább a barátságokat és jó testvérvárosi kapcsolatokat Babits gondolataival:

„Mert akinek szép a lelkében az ének,

Az hallja a mások énekét is szépnek...“

Végezetül községünk önkormányzata nevében mindenkinek kellemes időtöltést, jó szórakozást, élményekben gazdag áldott napot kívánt.

Elsőként a Szent Imre Herceg Borlovagrend lépett színpadra, hogy immár  tizenhetedik alkalommal borlovagot avassanak. Az avatási ceremónia előtt a lovagjelöltnek próbatételeken kellett megfelelnie,  ezen megmérettetésen sikeresen túljutott és következett a borlovaggá ütés és a fogadalom tétel.

Ezt követte az óvodások, iskolások, nyugdíjasok, hagyományőrző csoportok, mazsorettek kultúrműsora.

Rendezvényünket színesítették jelenlétükkel a Ceglédi Betyárok csapata, akik felállították a jurtájukat és betyár-, csikós- és parasztviseleteket, kiegészítőket mutattak be. Kísérőprogramokból sem volt hiány, volt egész napos kirakodóvásár, Lacikonyha, ugrálóvár, vidám jelmezes mesekabalák, íjászbemutató.

Mindkét nap folyamán különböző stílusú koncertekre került sor, felléptek:Desperado, V-Tech, Groovehouse, Essem, Kunu Márió, Opitz Barbi, Herceg, és akik megcsinálták az igazi hangulatot, a 3+2 együttes, valamint DJ Szemi, DJ M Junior és DJ Csinti.

Vendégeink részt vettek a vasárnapi Istentiszteleten,  és az azt követő ebéden, ahol az eseményt és a kölcsönös kapcsolatokat értékelték ki, valamint megosztották egymással tapasztalataikat.

A fentiek fényében a projekt és a megvalósított rendezvény hozzájárult a polgárok és közösségek közötti kölcsönös megértés és barátság elmélyítéséhez, a társadalmi és kulturális élet újjáéledt, a résztvevők megismerkedtek az uniós polgárság jelentésével, az EU értékeivel és elveivel, valamint azok mindennapi életünkben való tükröződésével.

*Megj.: Az Európai Unió finanszírozásával. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem vállal felelősséget. 

 

ESEMENY 1

ESEMENY 2

                                                                                               

Search

Language