Leégett a Kovászna megyei Sepsibükszád katolikus plébániája február 3-án reggel. A kár tetemes, mind az épületben, mind anyagiakban. Anyakönyveket, iratokat sikerült kimenteni, de a felmérés és leltározás ezután történik.

LEEGETT PLEBANIA

Bakó Ferenc sepsibükszádi plébános a Romkat.ro erdélyi katolikus hírportál megkeresésére elmondta, a plébánia tetőzete teljesen leégett és bezuhant, mindössze az épület falai maradtak meg. A legfontosabb iratokat igyekeztek kimenteni.

A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen, a tűzoltók jelenleg a helyszínen vizsgálódnak. A plébános szerint szabályosan tüzeltek, csak az irodában volt felkapcsolva a villany. Az utcában nagy füstre lettek figyelmesek. Bakó Ferenc arra kér mindenkit, hogy imáival segítse a szerencsétlenséget elszenvedett plébániát.

Első alkalommal szerveznek idén Sepsibükszádon KreaTúra-tábort azoknak az V-VIII. osztályos diákoknak, akiket érdekel a művészet, a kultúra és a játék. A július 16-21. között zajló tábor célja fejleszteni vidéki környezetben a gyerekek kreativitását, fantáziáját és játékkészségét, helyszíne a sepsibükszádi Mikes Ármin Általános Iskola területe.  A szálláshely a sepsibükszádi sportcsarnokban lesz (polifon, hálózsák kötelező), az étkezést (reggeli, ebéd és vacsora) a szervezők biztosítják.

A KreaTúra-tábor öt és fél napja alatt a résztvevő gyerekek megismerkedhetnek a színház, a zene és a képzőművészet világával, személyesen találkozhatnak, tanulhatnak olyan szakemberektől, akiknek az életét a művészet tölti ki. Kipróbálhatják magukat, fejleszthetik tehetségüket a különböző tevékenységek során, a tábor végén pedig kiállítják az ott születő alkotásokat. A szakmai foglalkozásokat Sándor Anna (színház), Jakab Villő Hanga (irodalom), Bakos Tamás (képzőművészet) Deák Réka (bábozás), Bocsárdi Magor (zene) vezeti.  A vidéki környezet adottságait kihasználva túrázás, esténként tábortűz és finom házi tej is várja a gyerekeket. A KreaTúra különlegessége, hogy a szülők a tábori eseményeket online követhetik az erre az alkalomra létrehozott honlapon, amelyet a gyerekek írnak majd tábori napló gyanánt.

Részvételi díj 20 lej, a helyek száma korlátozott, ezért a szervezők a jelentkezési sorrendet veszik figyelembe.

Jelentkezni július 5-ig lehet Müller Henrietta főszervezőnél telefonon vagy emailben (telefonszám: 0755849153, email cím: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.).

Az I. KreaTúra-tábor a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális és Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat része.

Search

Language