Képek 

http://bukszad.ro/BUKSZAD.rar

 

 

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

HIRDETŐ

Névnap

2019. március 23. szombat
Emőke
A Nap kel 05:45-kor,
nyugszik 18:09-kor.

Holnap
Gábor, Karina, Miléna
napja lesz.

IMAGE GALLERY

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

Sepsibükszád község az Oltfejnek nevezett térség, az Olt Kovászna megyei szakaszának legészakibb települése, 653 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el.

 Első írásos feljegyzése, Bykszad néven, az 1600-as évekből származik. 1782 –ben gróf Mikó Miklós a mai Bükszád helyére költöztette az üveggyárat és Orbán Balázs szerint „ a gyár gyártá a falut”. A sepsibükszádi üveggyár (üvegcsűr) jó minőségű üveg termékeket állított elő, így pl. befőttesüveget, lámpacsövet, de csiszolt és festett üvegremekek is készültek itt.

 Európai szinten kimagasló minőségi színvonalat ért el a gyár, Sovánka István üvegfújó mester irányítása allatt. Egészen 1916-ig működött. Időközben úgy a gyár, mint a körülötte levő erdőségek házasság révén a Mikes grófok tulajdonába kerültek. Sepsibükszád 1968-ig önálló község, 1968 és 2004 között Málnás községhez tartozott. 2004 tavaszán újból elnyerte önállóságát, mint közigazgatási egység.

 A település lakóinak száma az utóbbi években növekedett. Jelenleg a község oktatási központjában 245 gyermek tanul. A középkori időkben a térség lakóinak menedéket nyújtó Vápa- és Sólyomkő- várába megjelölt turista ösvényeken lehet eljutni. Az elpusztított üveggyár szerepét a kőbányaipar vette át és az adott kenyeret a környék lakói számára. Bár csökkentett létszámmal, de ma is működik a korszerű kőbánya.

 Figyelmet érdemelnek az itt megtalálható természeti ritkaságok – ilyen az Oltvögyében elhelyezkedő Likaskő-sziklaformáció, a Fenyőfarki patak völgyében az Aranylik nevű kő-fülke, valamint a település altalajában levő meleg, szénsavas ásványvíz-telepek és számos savanyúvíz forrás, ásványvizes fortyogók, moffeták, nyílt vizű fürdőmedencék, az egykori Mikes-fürdők, népi nyelven a Bükki-, a Hamvas- és Alsó Vallató.